STEM-project 6de leerjaar

Tijdens de week na de herfstvakantie wordt het zesde leerjaar omgebouwd tot een heus experimenteerlokaal! We voeren allerhande proefjes uit ivm magnetisme, luchtdruk, kracht, energie en leren zelfs een robotje programmeren!  Wiskunde, wetenschap en probleemoplossend denken...STEM ten top!

In die week nemen we met het zesde leerjaar ook deel aan de Vlaamse Junior STEM olympiade! Deze olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken, de belangstelling voor technologie aanwakkeren, de waardering voor het vakgebied vergroten, de maatschappelijke beeldvorming rond technologie bijstellen, de maatschappelijke relevantie van technologie aantonen, en leerlingen uit het lager onderwijs stimuleren om een opleiding in de technologie te volgen. Ook in technologie kan je uitblinken!

Tijdens de voorronde krijgen de leerlingen een reeks uitdagende  meerkeuzevragen voorgeschoteld.  De 48 leerlingen met de hoogste score en de 8 beste leerlingen uit Nederland, worden geselecteerd om het tegen elkaar op te nemen in de finaleronde. Naast meerkeuzevragen zijn er in deze ronde ook 4 praktische proeven. De finaleronde vindt plaats op een centrale locatie in Vlaanderen.

De meerkeuzevragen komen uit verschillende domeinen die te linken zijn met technologie. Uiteraard vormt het vak wereldoriëntatie de basis van de technologie. In de vragen wordt er gepolst naar het technologisch inzicht van de jongeren, meer dan naar vakkennis. De domeinen die aan bod komen zijn biotechnologie, bouw, chemie, elektriciteit, elektronica, informatica, mechanica en tekenen. Voor elk wat wils dus!

Deelnemen is belangrijker dan winnen, daarom ontvangt iedere deelnemer een prijs!

We duimen alvast voor iedereen van onze klas! Veel techniekgroetjes, juf Annick