Jaarthema: 'Geluk voor kinderen'

Nandoe: goed voor jezelf zorgen, bewegen en gezond eten

Nandoe zit al weken op zijn nest. Hij moet zorgen dat zijn ei warm blijft.
Wanneer zijn zusje, Nindie, op bezoek komt, schrikt ze. Wat is Nandoe dik geworden van zo lang niet meer te bewegen.
Nindie bekijkt Nandoe zijn ei van heel dichtbij. Tot haar grote verbazing ziet ze geen ei, maar een steen! Nandoe toch! Je zit al de hele tijd te broeden op een steen.

Nandoe kan nu weer gaan bewegen, want uit zijn 'ei' zal natuurlijk nooit een vogeltje komen.
Nindie helpt haar broer om weer gezond te eten en veel te spelen en te rennen. Wat beleven ze veel plezier samen!

Dipper: geloof in jezelf
Er is altijd iets dat we aan onszelf willen veranderen. Je denkt dat je te groot of te klein bent. Te dik of te dun .Te dom of te traag.
Dipper is een mooie , kleine , lieve  vogel.
Hij kan onder water kijken en garnalen vangen, maar hij wordt heel ongelukkig als hij denkt dat hij een heel grote vogel wil zijn of een grote vis.
Hij kan wel iets heel bijzonders: hij kan vliegen onder water en zwemmen in de lucht! Zo hebben we allemaal iets waar we heel blij om mogen zijn.
In de klas leren we over wie we zijn , onze eigenschappen en wat ons gelukkig maakt .
Daarom maakt elke klas een vriendenboek m.b. v de ouders. Dank je wel!
De kleuterleidsers diepen het thema in de klas verder uit!

Dipper, geloof in jezelf!

Iedereen is uniek. Dit thema kwam aan bod tijdens ons maandthema. De leerlingen luisterden eerst naar het verhaal over Dipper. Dipper is een mooie, kleine, lieve vogel. Hij kan onder water kijken en garnalen vangen. Maar hij wordt heel ongelukkig als hij denkt dat hij een heel grote vogel wil zijn of een grote vis. Hij is geen grote vogel en ook geen vis. Maar hij kan wel iets heel bijzonders: hij kan vliegen onder water en zwemmen in de lucht! Zo hebben we allemaal iets waar we heel blij om mogen zijn.

Branta: moedig zijn! Niet opgeven!

Sommige vogels of mensen geven snel op. Maar de ganzen houden de lange tocht goed vol. Ze maken elkaar sterker door om beurten op kop te vliegen. Zo kan elke vogel af en toe wat rusten. Ook Branta spant zich in, zelfs al is er veel wind en zijn haar vleugels nog klein. Zo leert ze dat je problemen kunt overwinnen. Ze vindt het zelfs fijn om op kop te vliegen. Wie snel opgeeft, is niet zo gelukkig.

Mingo: we kijken het nieuwe jaar positief tegemoet!

Iedereen voelt zich eens droef, boos of bang. Dan is het goed dat je die gevoelens kan uiten. Bij de start van het nieuwe jaar staan we eens stil bij wat waardevol is voor mezelf, voor anderen en voor mijn omgeving. Onze nieuwjaarswensen schrijven we op een placemat waarmee we de eetzaal versieren. Uiteraard klinken we ook op een positief nieuw jaar!

MINGO: Het is goed om je gevoelens te uiten!

Mingo is een kleine, grijze vogel. Mama en papa zijn groot en roze en hebben lange poten. Mingo wil ook roze zijn. Hij vindt het stom dat hij grijs is en niet op 1 poot kan staan. Mama en papa willen net zoals de andere flamingo's naar de grote groene plas vliegen. Mingo wil niet vliegen. Het is goed dat hij zijn gevoelens uit. Maar toch willen mama en papa dat hij probeert om te vliegen. 1 en 2 en hup... eerst lukt het niet... Het is stom zegt Mingo. Maar eigelijk is hij bang, en boos dat het niet lukt. Na enige tijd proberen, vallen zijn kleine grijze donsjes af. Hij wordt dat een mooie grote flamingo en is hij ook bij de grote groene plas gekomen. Daar is hij heel blij samen met de andere flamingo's.

Na het poppenspel, hebben alle kinderen van de kleuterklas samen met Mingo de vogeltjesdans gedaan.

Gevoelens moet je kunnen uit en bespreken om eruit te leren!

GEVEN = delen en iets doen voor een ander

HOKKO = GEVEN = delen en iets doen voor een ander

Maandopening kleuterklassen mei- juni Hokko

Droom GELUK ( = Geven = delen en iets doen voor andere mensen)

Poppenspel

Hokko is heel gelukkig als hij kan ‘ geven ‘. Het  gaat niet alleen om cadeautjes te geven maar je kan ook iets doen voor een ander of een ander helpen.

Of je kan delen , dat hoeft niet veel  te kosten .

Voor het broertje van Hokko is een vlieg al heel fijn .

Je kan veel geven : een pakje , een verrassing , hulp , tijd , een schouderklop , een idee,…

Zo maak je sterke banden. Het geeft je een goed gevoel en je wordt er gelukkiger van.

In elke klas staat dit item in de kijker.