5de leerjaar

Juf Saskia heet je van harte welkom in het 5de leerjaar!

Kranten in de klas.

Een hele week lang, lazen we met de hele klas de krant. Volgende kranten werden geleverd : Het belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Metro, Het nieuwsblad, De standaard, Het laatste nieuws, De morgen en De tijd. Eerst lazen we de krant een 10-tal minuutjes in stilte, daarna losten we enkele vragen op, uit onze werkbundel. De kinderen vonden het heel interessant, alleen de krant 'De tijd' werd minder gesmaakt...

Kaas maken

Op dinsdag 30 januari gingen we naar de kinderboerderij om kaas te maken. We moesten een heel stappenplan volgen : Eerst karnemelk en stremsel toevoegen aan de melk - 30 min laten rusten (zo werd de melk een soort yoghurt die we wrongel noemen) - de wrongel snijden - de wei (het vrijgekomen vocht) afgieten - spoelen met warm water - verder wei afgieten - de wei verder uit de wrongel duwen met behulp van een perspotje - het bolletje wrongel pekelen - insmeren met een substantie die later het plastieken velletje wordt rond de kaas. Nu moet de kaas nog rusten, en na 1 maand kunnen we proeven ! Spannend !

Wereldoorlog I

Een bezoekje van een ex-militair, de papa van Julie. De leerlingen konden heel wat vragen 'afvuren', die deskundig werden beantwoord. We leerden ook dat defensie = de vrede bewaren ! Dank je wel aan de papa van Julie.

Wereldoorlog I

Op uitstap naar het kasteel van Rumbeke. We bezoeken de interactieve tentoonstelling van koning Albert I.

Wereldoorlog I

In muzische opvoeding luisterden we naar 'Duizend soldaten' van Willem Vermandere. Nadien volgde een 'filosofisch' gesprek.

Wereldoorlog I

600 000 beeldjes in klei moeten er gemaakt worden, om gesneuvelde soldaten uit WO I, te herdenken. Nadien krijgt elke leerling, een certificaat van deelname, met de naam van een gesneuvelde soldaat. De kinderen deden dit met de nodige zorg en respect.

Wereldoorlog I

Deze week werken we rond WO I. We begonnen met teksten uit dagboeken rond de oorlog...

Een interview van oma of opa.

Na het afnemen van een interview van oma of opa, werd deze opdracht verwerkt in een muzische les, een toneeltje dus.

Techniek in de klas

Een helikopter met zonnepaneeltjes !

Muzische opvoeding

Wat vind je van onze zelfportretten ? In het 5e leerjaar zitten echte kunstenaars !